Portekiz, Lizbon, Porto ulaşım ile ilgili genel bilgiler

15:49


  • THY ile Lizbon ve Porto`ya direkt uçuş var ve uçuş 5 saat sürüyor. Biletinizi TAPPortugal`dan almış olsanız da Portekiz uçuşlarını THY işletiyor. Bu arada Atatürk Havaalanında da, Lizbon havaalanında da uzun sıralar olduğunu unutmayın ve erken gidin.
  • Havaalanından araç kiralamak isterseniz 1-2 saatinizi gözden çıkarın. Önceden internetten rezervasyon yapmış olmamıza rağmen tam 1 saat 40 dakika sırada bekledik. Tüm araç kiralama şirketlerinin önünde aynı uzunlukta sıra var, yalnızca "Sixth" şirketinin önünde fazla sıra yoktu. Biz arabamızı Hertz`den kiraladık ve kazık yedik, Internetten yaptığımız rezervasyonun "km limiti" varmış, bu limit yalnızca şehir içinde kullanmaya yetiyordu. 80 euro daha verip limiti kaldırdık.
Önemli soru: Araç kiralamaya gerek var mı? 
Kısa bir tatil yapacaksanız ve bir iki şehir gezecekseniz bence gerek yok. Neden?
  1. Araba kiraları İtalya`yla karşılaştırıldığında daha pahalı, kısa süre önce İtalya`da araba kiraladığımız için onunla kıyaslıyorum.
  2. Şehir merkezleri genelde küçük olduğu için her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ayrıca metro ve tranvay ile de gezebilirsiniz. 
  3. Seyehat tarihinden iki ay önce baktığımda Lizbon - Porto uçağı gidiş+dönüş kişibaşı 60 TL idi, uçuş süresi 55 dakika. Araç kiralama sırasını gördüğümde uçuş fiyatlarına tekrar baktığımda 500 TL`ye çıkmıştı, mecburen araç kiralama sırasını bekledik.
Araba kiralamanın avantajı ise daha özgür olmak, şehirler arasında daha hızlı seyahat edebilmek ve Sesimbra ve Setubal gibi denize girebileceğiniz bölgelere gidebilmek.

Lizbon Şehir içi ulaşım

Havaalanı şehir merkezine çok yakın, metroyla ulaşabilirsiniz. Makineden alırsanız bir metro/tranway/otobüs bileti 1.4 €, araca bindiğinizde şöförden almak isterseniz daha pahalı. Benim önerim fiyatı 6 € olan günlük biletlerden alıp tarihi tranwaylara dilediğiniz kadar inip binmeniz. Lizbon çok tepeli bir şehir olduğundan yürümekten yorulduğunuzda tranwaya binme ihtiyacı duyabilirsiniz. 28 numaralı tranvay Lizbon`un tüm tarihi merkezini dolaşıyor. Bizim Beyoğlunda`ki tranvayların aynısı ama 3-5 dakikada bir geçiyor.
Akşamları dışarı çıkmak için Uber kullandık; 3-4 €`ya şehir içinde istediğiniz yere gidebiliyorsunuz, şöförler ve araçlar düzgün. Taksi de kullandık, taksici çok yolu çok uzattı ve aracı kötü kullandı. Uber, size en kısa yolu çiziyor, uygulamadan siz de takip edebilirsiniz. IOS ve Android sistemli telefonlar için indirilebilir.

Porto Şehir içi ulaşım

Şehir içinde butik bir otelde kalıp ya da şehir dışında butik bir otelde kalıp tarihi şehir merkezine aracınızla gelip bir otoparka park edip ya da metroyla São Bento durağında inip yürüyerek tüm şehir merkezini gezebilirsiniz. 

0 yorum